golubNe nasjedajte na prevare sa jeftinim fiskalnim blagajnama! Testirajte prije kupnje i sami se uvjerite u kvalitetu i funkcionalnost.

 

Ukratko: Kako se primiče krajnji rok za fiskalizaciju u Hrvatskoj, pojavljuje se sve više i više tvrtki koje pokušavaju zaraditi na problemima drugih. Veoma je važno je da ste upoznati sa tvrtkama i kvalitetom rješenja koje nude za vaše probleme. Kakva su to rješenja, od kada su prisutna na tržištu, kakva je podrška i kako zaista rade u praksi.

Tvrtke koje nisu osnovane samo radi fiskalizacije

 U Hrvatskoj  mali je broj tvrtki koji se profesionalno bave razvojem POS Blagajni odnosno programa za izdavanje računa i vođenje poslovanja. Sve u svemu možemo realno govoriti o jedno-cifrenom broju tvrtki koje dokazano kroz vrijeme i praksu stoje iza kvalitete proizvoda i podrške korisnicima.

Danas na tržištu možete pronaći preko 30 programa (fiskalnih blagajni) koji su se pojavila preko noći. Nitko nezna, pa ni oni sami kako njihovi programi zaista rade i kako će se pokazati u praksi. Pretpostavke su jedno, a praktični pokazatelji i činjenice, odgovori koji dolaze sa vremenom.

Jeste li bogati da kupite jeftino?

Pohvalno je da se ova industrija razvija, ali su za korisnike ti ulozi preveliki. Određen je rok za fiskalizaciju i fiskalna blagajna se mora imati, ali po kojoj „cijeni“. Zamislite da kupujete automobil i birate između provjerenih brendova (Volvo, Mercedes, Toyota) i brendova automobila koji su se preko noći pojavile na tržištu (Ssangyong, Dacia). Uvjetovani ste kupovino od strane države i zakona tako da je nabava neminovna i ne možete je izbjeći. Pri tome, teška su vremena i na cijenu zaista treba paziti.

Ali, je li isplativo platiti i sjesti u automobil koji nije prošao crash test ili ima samo jednu zvijezdu za kvalitetu sigurnosti i s njim voziti vašu obitelj te se uputiti na dalji put. Na pitanja o kvaliteti proizvoda, pokrivenosti područja sa ovlaštenim servisima, kojem ovlaštenom servisu se javiti ako imate kvar u sred noći ili na blagdan, imaju li rezervnih dijelova u slučaju kvara dobit će te odgovore tek kada počnete praktično koristiti svaki proizvod radilo se o automobilu ili fiskalnoj blagajni . Do gorkih saznanja dolazimo tek kada je obično prekasno. Kada jeftino i ne provjereno počinjemo plaćati skupo u svim oblicima.

Fiskalne blagajne nisu izuzetak

Takav je primjer i sa većinom novih programskih rješenja odnosno fiskalnih blagajni koje vam upravo nude na tržištu. U posljednjih 30 dana tržište je preplavljeno sa ponudom fiskalnih blagajni. Većina od njih nudi jeftine kineske igračke i hobistički napravljenu blagajnu po vrlo primamljivoj cijeni. Robu koju vam prodaju nisu testirali duže od 15 dana, nemaju iskustva kako se ponašaju uređaji "na terenu", i sami zaposlenici nemaju iskustva kako pružiti kvalitetnu podršku korisnicima koja će itekako biti potrebna. Programi koji su nastali samo zbog fiskalizacije većinom nisu prilagođeni aktivnim promjenama zakona, preciznom vođenju lagera, obračunu kompleksnih poreskih stopa i dobivanju drugih knjigovodstvenih dokumenata. A i zašto bi bili kad su napravljeni isključivo za jednokratnu korist - Samo da se prodaju.

Autori fiskalnih blagajni ne odgovaraju za greške u radu

Neznamo kako drugi iz industrije gledaju na ovo, ali ovo je ogroman problem. Mislimo da je Hrvatska država napravila veliku grešku što se Fiskalne Blagajne ne certificiraju, što tvrtke koje prodaju blagajne, ni na koji način neće odgovarati ukoliko vam fiskalna blagajna ne bude funkcionirala. Vi svoj novac nećete dobiti nazad. Za usporedbu, u regiji je svaka fiskalna blagajna morala dobiti certifikat Ministarstva financija, i svaka tvrtka koja je željela ponuditi svoje fiskalne blagajne morala je priložiti bankovno jamstvo od 500.000 Eura za povrat novca nezadovoljnim kupcima.

U Hrvatskoj ste prepušteni svojoj intuiciji.

Pored intuicije, evo par prijedloga kako smanjiti mogućnost pogreške pri odabiru fiskalne blagajne

1. Provjerite reference u vašoj blizini

Ukoliko je fiskalna blagajna zastupljena na tržištu, u svakom većem gradu mora imati korisnike. Provjerite koliko je dugo ti korisnici već koriste, posjetite ih i pitajte za iskustva.

2. Imaju li poslovnicu ili partnera u vašoj blizini

Što vam je tvrtka koja vam proda fiskalnu blagajnu bliže, to su manje šanse da će vas prevariti. Razlog je jednostavan. Kada su vam blizu i imate problem, uvijek ih možete posjetiti i tražiti uslugu koju ste platili. 

3. Gledajte dodatne mogućnosti

Fiskalne blagajne koje pored samog povezivanja sa poreznom upravom nude i dodatne mogućnosti za vođenje vašeg poslovanja su rješenja kojima se posvetilo više pažnje, vjerojatno kako bi ostali konkurentni na tržištu dok fiskalizacija nije ni postojala. 
Zaključak: Manja šansa na prevaru

4. Zatražite sastanak i besplatno testirajte fiskalnu blagajnu

To je najbolji test. Isto kao što probate cipele prije nego što ih kupite, trebate probati i fiskalnu blagajnu koju vjerojatno nećete opet zadugo mijenjati. Kupnja fiskalne blagajne je dugoročno ulaganje, i potrebno ju je tako shvatiti.